«انقلابی بمانید؛ توصیهی مؤکد من این است. حرکت انقلابی بر خلاف القائات افراد خبیث و یک عده از قلم به مزدهای داخلی که آن را ترویج میکنند و اینطور القاء میکنند که انقلاب یعنی آشفتگی؛ سردرگمی؛ هیچی به هیچی نبودن و سنگ روی سنگ بند نشدن، نیست، بلکه انضباط انقلابی، برترین و قویترین انضباط هاست.»
توصیهی صریح آیتاللهخامنهای: انقلابی بمانید
پایگاه تحلیلی مصداق/در زیر به برخی از راهبردها و شیوه های عملی در جهت کاهش رویش ها و افزایش رویشهای اسلامی و انقلابی در ابعاد مختلف نظام اسلامی در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی و زمینه سازی دولت کریمه امام عصر(عجل الله فرجه) را فراهم سازیم:
۱- ایجاد نظام معرفتی
ایجاد منظومه فکری و نظام معرفتی از مهمترین راهبردهای تثبیت و ارتقاء نظام اسلامی محسوب می شود که باید توسط نظریه پردازان و متفکران حوزوی و دانشگاهی مورد اهتمام قرار گیرد و با روشهای فرهنگی و رسانهای در میان عامه مردم به ویژه جوانان انقلابی گفتمان سازی شود؛ لذا رهبری معتقدند: « اولاً باید نظام را از لحاظ مبانی معرفتیاش کامل کنیم. ثانیاً بنای نظام را باید بر اساس آن مبانی معرفتی کامل کنیم؛ یعنی نظام اسلامی، دولت اسلامی و کشور اسلامی، هر کدام مترتب بر همدیگر است؛ اینها همه یکسان و یک چیز نیستند. تا کشور، اسلامی بشود، ما خیلی کار داریم. تا مکارم اخلاق اسلامی و دانشگاه اسلامی تحقق پیدا کند، راه طولانیای داریم. اینکه میگویم اول کار هستیم، یکی از نشانههایش این است.»(۱)
۲- توجه به ظواهر انحراف و ریزش در انقلاب
بیان مکررر مشکلات و تمرکز بر روی ریزش های چهل ساله انقلاب، باعث می شود که مسیر رویش کندتر شود و سیاه نمایی و ناامیدی مورد نظر دشمن جایگزین روحیه امید و تلاش در میان مردم و حتی نیروهای انقلابی شود. به تعبیر شهید مطهری، کفر و باطل همچون کف روی آب می مانند که ما را از آب زلال درون رودخانه حقیقت در حال حرکت است، لذا توجه و بررسی ریزش ها باید در سطح لایه بیرونی در نظر گرفت و از عمق حرکت ناب اسلامی و انقلابی که بین خانواده های متدین ایرانی و بسیاری از افراد آزادی خواه و ظلم ستیز کشورهای اسلامی و سایر نقاط جهان آغاز شده است، غافل نشد.
رهبر انقلاب در تبیین این موضوع بیان می دارند که: « من معتقدم عمق و ریشههای انقلاب، به عمقِ باورهای دینی مردم این سرزمین است؛ چیزی نیست که با این هیجانات و حرکتهای سطحی و گوناگون بشود آن را برکَند. ما شاهد رشد و رویش یک طبقهی جوانِ علاقهمند، مؤمن، جستجوگر در زمینهی انقلاب، و پیدایش زبدگانی در این زمینه هستیم؛ این قابل انکار نیست؛ هم در دانشگاههامان، هم در حوزهی علمیهمان، هم در سطح جامعهمان، لیکن عوارض سطحی اگر علاج نشوند، بتدریج به عمق کشیده میشوند. اگر بیماری و آفت را که در پوستهی دندان هست علاج نکنیم، بتدریج به قلع خود آن دندان منتهی خواهد شد؛ در این هم هیچ تردیدی نباید کرد.»(۲)
۳- لزوم تربیت و حمایت از نیروهای مومن انقلابی
یکی از دلایل رویش، تربیت نیرو از سوی نظام است. نظام اسلامی در طول عمر پر برکت خود همواره تلاش کرده است فکر و اندیشههای انقلاب را گسترش دهد. با گسترش اندیشههای انقلاب، جانهای تشنه بسیاری جذب آن شدند و سیراب گردیدند و به این ترتیب، نظام، نیروهای زیادی را تربیت کرد، که از مصادیق رویشها هستند. رهبر انقلاب معتقدند که: « با توجه به رویشهای معتنابه و جوششهای فراوان فعالیتهای فرهنگی در سطوح مردمی، خصوصاً جوانان مؤمن و انقلابی، دستگاههای فرهنگی نظام و در رأس آنها شورای عالی انقلاب فرهنگی باید نقش حلقات مکمل و تسهیلگر و الهامبخش را در فعالیتهای خودجوش و فراگیر مردمی عرصهی فرهنگ برای خود قائل باشند و موانع را از سر راه آنها کنار بزنند.»(۳)
۴- احیای روحیه انقلابی و توجه به رویشهای جدید
عامل مهم دیگری که در رویشها به شدت اثرگذار است، این است که حرکت و جریانی نظیر انقلاب اسلامی ایران، تازگی و بالندگی خود را همچنان در عمل دنبال کرده است. این تازگی و بالندگی، از عوامل جاذبه انقلاب بوده و سبب رویشهای زیادی شده است و باید از طرق مختلف فرهنگی و رسانه ای به تممی اقشار و سطوح مختلف جامعه بیان شود و به صورت عمارگونه از ماهیّت انقلاب و ثمرات روحیه انقلابی گفته شود. لذا رهبری تأکید دارند که: « مسئلهى رویشهاىنوبهنو در نظام جمهورى اسلامى، یکى از اساسىترین و مهمترین مسائل است. اگر هر انقلابى و هر حرکت و نهضتى در عالم، رویشهاى نوین و پىدرپى نداشته باشد، محکوم به زوال و فنا است. جمهورى اسلامى در طول این ۳۵ سال توانسته است در هر برههاى از خود جلوهاى نو و متناسب با نیاز، بُروز بدهد. افرادى نگران ریزشها بودند؛ گفته شد رویشها بر ریزشها غلبه خواهند کرد؛ و همین شد.»(۴)
۵- توجه به القائات و جنگ شناختی دشمن
در دورههای پس از انقلاب و به ویژه در دهه اخیر، شاهد شبههافکنیهای فراوان دشمنان انقلاب در رسانه های مختلف بودهایم تا نیروهای انقلابی قدیم را دلسرد و نیروهای جوان را نسبت به آرمانهای امقلاب اسلامی بی هویّت کنند. لذا انتقال معرفت صحیح و رفع تصورات قالبی و انگاره های منفی در ذهن افکار عمومی، زمینهساز رویشهاست و از ریزشها نیز جلوگیری میکند. برخی افراد، دشمن را میشناسند، ولی گاه دشمنی او را تشخیص نمیدهند و قدرت تجزیه و تحلیل مسائل را ندارند. این بیبصیرتی به ویژه در میان خواص و نخبگان، مشکلات زیادی برای جامعه پدید میآورد و ریزش خواص و نخبگان را به دنبال خواهد داشت. لذا توصیه رهبری این است که: « انقلابی بمانید؛ توصیهی مؤکد من این است. حرکت انقلابی بر خلاف القائات افراد خبیث و یک عده از قلم به مزدهای داخلی که آن را ترویج میکنند و اینطور القاء میکنند که انقلاب یعنی آشفتگی؛ سردرگمی؛ هیچی به هیچی نبودن و سنگ روی سنگ بند نشدن، نیست، بلکه انضباط انقلابی، برترین و قویترین انضباط هاست.»(۵)
۶- حفظ روحیه انقلابی و ارتباط با مردم
برخی مسئولان در دورههای پس از انقلاب با فاصله گرفتن از واقعیت زندگی مردم، مشیِ غیر انقلابی در پیش گرفتند. به دیگر سخن، برخی افراد پس از پیروزی انقلاب، با رسیدن به قدرت یا ثروت، برای بقای آن تلاش کردند. آنها به تدریج از آرمانهای اولیه انقلاب و همچنین از محرومان و مستضعفان فاصله گرفتند و در مقابل مردم و انقلاب صفآرایی کردند. همین امر، اسباب سقوط و ریزش آنها را فراهم ساخت. هرگاه ارتباط رهبران سیاسی، فکری و اجتماعی با مردم، نزدیکتر باشد، زمینههای رویش فراهمتر است؛ از این رو اهل باطل و دشمنان حق همیشه میکوشند این ارتباط را خدشهدار سازند. لذا بهانهها و اقتضائات مختلفی از جمله حفاظت شخصیتها، عدم فرصتهای کافی و … نمیتوان دلائل مناسبی برای قطع ارتباط با مردم باشد. رهنمود رهبری در این مقوله این است که: « بهترینِ کارها را کسانی کردهاند که با روحیهی انقلابی کردهاند؛ هم در جنگ، هم در سازندگی و هم در علم و مسائل فرهنگی. بنابراین، انقلابی بمانید. روحیهی انقلابی یعنی اسیر حدود تحمیلی نشدن؛ قانع به گیرندگی قطره چکانی نشدن؛ با امید دنبال هدف حرکت کردن، و با انگیزه، با نشاط، با اصرار و پیگیری آن را به دست آوردن. این، انقلاب و حرکت انقلابی است.»(۶)
۷- آینده نگری و توجه به تمدن نوین اسلامی
از دیگر عوامل رویش در دوران پس از انقلاب اسلامی، انتخاب و پیگیری اهداف و مقاصد مثبت و آرمانهای پاک بوده است. وقتی هدفهای ما، خداجویی، عدالتطلبی، ظلمستیزی، مبارزه با استکبار جهانی، کمک به مظلومان، استقلال و آزادی و… باشد، بیشک گرایشهای زیادی به این نظام پیدا میشود و رویشهایی نیز پدید میآید. لذا رهبری معتقدند: « آنچه مهم است این است که نگاه نسل نو و همهى کسانى که نیروى جوانى را در خدمت به اهداف و آرمانهاى بلند میخواهند، باید به آیندههاى روشن و دور باشد – فقط جلوى پاى خودمان را نبینیم – آیندهى دور، ایجاد تمدن اسلامى است؛ … اسلام میتواند این نسل ها را به آفاق جدیدى برساند، دلهاى آنها را شاد کند و آنها را آنچنانکه متناسب و شایستهى کرامت انسان است، کرامت ببخشد؛ تمدن نوین اسلامى یعنى این. و شما هستههاى مهم و اساسى و اصلى در ایجاد این تمدنید.»(۷)
۸- تلاش و مجاهدت و دوری از راحت طلبی
تمام راهبردهای فوق نیازمند مجاهدت و تلاش بی وفقه است، زیرا کارهای بر زمین مانده بسیار زیاد و مقابله دشمن نیز کماکان ا تمام قوا ادامه دارد. این در شرایطی است که از صدر اسلام تاکنون، رهبران، مسئولین و نیروهای مؤمن، که با انگیزههای دنیاطلبانه به مقامهای بالا دست یافتهاند، دچار انحراف و ریزش شدهاند؛ چرا که مدیریت و مسئولیت در حکومت دینی باید با محرومیت همراه باشد. نگاهی گذرا به زندگی پیامبر گرامی اسلام، امام خمینی، و رهبر معظم انقلاب نیز بیانگر این واقعیت است که رهبری جامعه اسلامی با رفاه و دنیاطلبی سازگاری ندارد. لذا در کشاکش فتنهها و اتهامات، باید ضمن توجه به برخی مسئولین و روحانیت فریب خورده و دنیا زده به الگوهای صحیح و انسانهای والا توجه کرد که اسیر تمایلات نفسانی نشده و باید به عنوان راهبران مسیر انقلاب اسلامی معرفی و مورد توجه نیروهای انقلابی شوند تا کلام و راهشان، بدون رهرو نماند. رهبر معظم انقلاب به عنوان نماد این جریان معتقدند: « ما تردیدی نداریم که آیندهی روشنی داریم؛ البتّه اینکه این آینده زود باشد یا دیر باشد، دست من و شما است: اگر خوب حرکت کنیم، آینده زودتر خواهد رسید؛ اگر چنانچه تنبلی و کوتاهی و خودخواهی و دنیاپرستی و دل دادن به این ظواهر، چشم ما را یک قدری پُر کند، ساقط کند ما را، در درون خودمان ریزش – چه ریزش شخصی در درون، چه ریزش اجتماعی – پیدا بکنیم، البتّه دیرتر به دست خواهد آمد؛ امّا بدون تردید به دست خواهد آمد و این به برکت مجاهدتها و فداکاریها است که بحمدالله در میدان فداکاری هم شماها فعّال بودید، خوب بودید، حرکت درخشانی کردید، در آینده هم انشاءالله همینجور خواهد بود.»(۸)
- بیانات در دیدار دانشجویان نمونه و نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی، مورخ: ۱۳۸۵/۰۷/۲۸
- بخشی از بیانات رهبری در دیدار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، مورخ: ۱۳۸۴/۱۰/۱۳
- بخشی از حکم آغاز دورهی جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، مورخ: ۱۳۹۳/۰۷/۲۶
- بخشی از بیانات رهبری در دانشگاه افسرى و تربیت پاسداری امام حسین علیهالسلام، مورخ: ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
- بیانات در دیدار جمعی از مسئولان جهاد دانشگاهی، مورخ: ۱۳۸۴/۰۴/۰۱
- بخشی از بیانات رهبری در دیدار جمعی از مسئولان جهاد دانشگاهی، مورخ: ۱۳۸۴/۰۴/۰۱
- بخشی از بیانات رهبری در دانشگاه افسرى و تربیت پاسداری امام حسین علیهالسلام، مورخ: ۱۳۹۳/۰۲/۳۱
- بخشی از بیانات رهبری در دیدار فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مورخ: ۱۳۹۲/۰۶/۲۶