در آستانه چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی ، پایگاه تحلیلی مصداق اقدام به بازخوانی و انتشار مصاحبههای «آیتالله العظمی خامنهای» با رسانههای مختلف داخلی و خارجی در دوران ریاست جمهوری نموده است. متن پیش رو مصاحبه معظمله با روزنامهى یومیورى ژاپن در تاریخ ۱۳۶۰/۱۱/۱۸ میباشد.
پایگاه تحلیلی مصداق/ س : شما اکنون در حال جشن گرفتن سومین سالگرد انقلاب اسلامى خود هستید . آقاى رئیس جمهور ، آیا ممکن است دستاوردهاى انقلاب را در سه سال گذشته ، همچنین اهداف انقلاب را براى سال هاى آینده بیان کنید ؟
ج : بخش اول این سؤال که مربوط به دستاوردهاى انقلاب در سه سال گذشته مى شود ، پاسخ تفصیلى طولانى دارد . من اگر بخواهم دستاوردهاى انقلاب را به صورت تفصیلى بیان کنم باید کلیه ى اقداماتمان را در بخش هاى مختلف بگویم و این نیاز به بحثى طولانى دارد ، لکن به طور کوتاه و خلاصه مى توانم بگویم ما در طول این سه سال زندگى ملتى را که مى خواهد آزاد و مستقل زندگى کند ، آزمودیم . ما در طول این سه سال توانستیم مشکلات اصلى خودمان را بشناسیم و قدمهاى مؤثرى هم در مورد رفع این مشکلات برداریم . همچنین در این سه سال توانستیم به میزان زیاد فرهنگى را که مسلط بر جامعهى ما بود محو کنیم و فرهنگ استعمارى و امپریالیستى را از جامعه بزداییم . ما توانستیم انسان ها را که در رژیم گذشته بى قدر و بىارزش شده بودند، به قدر و ارزش خودشان آشنا کنیم و توانستیم روح فداکارى و تلاش و مبارزه براى آیندهى بهتر را به مردم خودمان به طور کامل بدمیم.
شما امروز اگر به مردم ما نگاه کنید، بخصوص اگر سابقه ى این ملّت را در ده پانزده سال پیش بدانید، دچار شگفتى خواهید شد، چون در حقیقت انقلاب ما توانست تمام سرمایهگذارىهایى را که استکبار جهانى در طول دهها سال روى ملّت ایران کرده بود تا از این ملّت موجودى حقیر و پوچ و دست نشانده و ضعیف بسازد هدر بدهد و ملّتمان را با موقع و متانت اسلامىشان آشنا سازد .
امّا این که ما در آینده چه طرح هایى داریم، این به میزان زیادى مربوط مىشود به پاسخى که دربارهى گذشتهى این سه سال گفته شد. ما براى آیندهى این ملّت یک زندگى مرفه و یک استقلال سیاسى و اقتصادى کامل و بازگشت به فرهنگ انسانى درست و بازگشت به ارزشهاى اسلامى را در نظر مىگیریم . ما نمىخواهیم سه شعارى که از آغاز انقلابمان بارها مطرح کرده بودیم، یعنى استقلال، آزادى، جمهورى اسلامى را به مردم برگردانیم. جمهورى اسلامى به معناى یک زندگى در شأن انسان و باب انسان، هم از لحاظ تأمین نیازهاى فردى و مادى انسان و هم از لحاظ تأمین نیازهاى معنوى و باطنى انسان است.
س : آقاى رئیس جمهور ، ممکن است نظر خود را پیرامون روابط ایران و ژاپن بیان فرمایید، خصوصاً با در نظر گرفتن اشکالاتى که در پروژهى ایران و ژاپن پیش آمده است ؟
ج : ما هم با شما هم عقیده هستیم که دو طرف باید سازنده تر و هم عقیدهتر باشند. مشکلاتى را که شما به آنها اشاره کردید ، تنها از ناحیهى ما مسلما نبوده است . ما بارها اعلام کردهایم که آماده هستیم آن پروژه را که پروژه ى بزرگى هم هست به اتمام برسانیم. و امّا در مورد روابط ایران و ژاپن ما کلا هیچ انگیزه اى براى سردى روابط خود با ژاپن نمىبینیم . ژاپن هم مانند دیگر کشورهاى دنیا مىتواند با ما دوست و داراى روابط گسترده و عمیق باشد. ما در هیأتهایى که گاهى در طول این سه سال به ژاپن فرستادهایم این معنا را فهمیدهایم . امروز هم دربارهى این مسأله، همان طور که نسبت به بقیهى کشورها معتقد به روابط متقابل احترام آمیز هستیم، در مورد ژاپن هم همین طور فکر مىکنیم.
س : در حال حاضر هفده ماه است که جنگ ادامه دارد و همچنان مسأله ى اصلى ایران است. در همین رابطه اخیرا رابطه ى ایران با بعضى از کشورهاى منطقه تیره شده است. آقاى رئیس جمهور! آیا ممکن است نظر خودتان را در مورد آیندهى جنگ با در نظر گرفتن سه شرط ایران براى خاتمه ى جنگ ابراز کنید؟
ج : به نظر ما جنگ با پیروزى ایران و با انهدام نیروهاى متجاوز تمام مىشود و این بدین معنا نیست که ما مایل به صلح نیستیم، بلکه بعکس ، ما علاقهمندیم با یک صلح عادلانه به جنگ خاتمه داده شود . و این بدین معناست که ما معتقدیم رژیم عراق نه آن شهامت و نه آن قدرت را دارد که صلح را تحمل کند و لذا او به جنگ ادامه خواهد داد و نتیجهى ادامه ى جنگ هم چیزى جز سرکوب نیروهاى متجاوز نیست .
س : روند سیاست خارجى ایران چگونه است؟ و در سه سال بعد از انقلاب که روند اصلى سیاست خارجى ایران را شعار نه شرقى و نه غربى هدایت مى کند، علىرغم قطع رابطه با آمریکا بعد از گروگانگیرى، رابطهى ایران با شوروى تیره نشده است و به نظر مىرسد در بعضى از ابعاد هم گسترش پیدا کرده است. آقاى رئیس جمهور، آیا ممکن است رابطهى آیندهى ایران را با این روند و با در نظر گرفتن شعار نه شرقى و نه غربى بیان فرمایید؟
ج : غرب فقط آمریکا نیست و ما با آمریکا به عنوان بزرگترین دشمن خود و کسى که به ما ضربات زیادى را وارد کرده است، همچنان داراى روابط تیره هستیم و لذا آیندهى روشنى هم براى این روابط ، فعلا با وضعى که آمریکا دارد ، ملاحظه نمىکنیم . امّا گسترش روابط با شوروى به معناى تناقض با شعار نه شرقى و نه غربى نیست. این شعار به ما مىگوید که ما نباید دنباله رو سیاست شرق یا غرب باشیم، امّا از گسترش روابط سالم با شرق و یا غرب مانع نمىشود.
س : لوایحى از جمله اصلاحات ارضى و ملى کردن تجارت خارجى رابطه ى مستقیم با مسأله ى مالکیت خصوصى دارد و به نظر مى رسد این لوایح با اشکالاتى از نظر انطباق با اصول شرعى مواجه شده است ، آقاى رئیس جمهور، ممکن است مشکلات اجرایى این لوایح را بیان بفرمایید؟
ج : این لوایح ریشه در قانون اساسى ما دارد . یعنى مسأله ى تجارت خارجى که باید دولتى بشود ، جزء اصول قانون اساسىست و اگر خلاف اسلام بود در قانون اساسى یقیناً نمىآمد . چون همه ى اصول و مواد قانون اساسى منطبق بر اسلام است، بنابراین، این دو لایحه به هیچ وجه با قانون اساسى مغایرتى ندارد. منتها مسأله این است که تا این لوایح بخواهد به شکل پخته و قابل عرضه اى تصویب و به دولت ابلاغ شود ، باید مراحلى را بگذراند. و چون این اولین بارى ست که در ایران به صورت صحیح این دو اقدام بزرگ انجام مىگیرد، پس باید پخته و سنجیده باشد. البته ما معتقد به مالکیت شخص هستیم، امّا نه به مالکیت نامحدود شخص، بلکه حدودى براى مالکیت شخص قائلیم و مالکیت شخص هیچ گونه منافاتى با این دو اصل ندارد .
اصل عدالت اگر چه به عنوان یکی از مهمترین رکن های دین اسلام مطرح اسـت اما تـاکنون بیـان روشن و کاملی درباره معیارهای عدالت، بویژه در حوزه «اقتصادی و نسبت آن با عدالت اجتمـاعی» توسط متفکران اسلامی ارائه نشده اسـت. امام خمینی(ره): در ترسیم مسیر حرکت جمهوری اسلامی، عدالت را به عنوان سنگبنایی اساسی معرفی […]
حقوق شهروندی در اندیشه امامین انقلاب اسلامی(۱8)
دیدگاه بگذارید